آرامگاه خواجه ربیع مشهد، اگر نگوییم مهمترین، یکی از مهمترین مکانهای مذهبی در مشهد است. این آرامگاه بعد از حرم مطهر، یکی از پر رفت و آمد ترین مکانهای مشهد است که روزانه هزاران نفر از آن بازدید می کنند. همچنین این آرامگاه، مکانی برای آرامش خاطر و تسلی دادن روح عزیزانی است که از دست رفته اند. در مقاله امروز تصمیم داریم تا از تمامی زوایا به بررسی این مکان مذهبی مهم بپردازیم.
شهید مطهری درباره آرامگاه خواجه ربیع مشهد منسوب به ربیع بن خثیم اینگونه می فرمایند: در میان مردان مومن کسی را داریم به نام ربیع بن خثیم، شخصی که خواجه ربیع مشهد منسوب به نام اوست. اما این که آیا قبرش نیز همینجا است یا نه، اطلاعی نداریم.)
البته فرد دیگری نیز با نام ربیع بن خثیم وجود دارد که امام صادق در روایاتشان از ایشان یاد می کنند، اما در منابع دیگری از او اسمی یاد نشده و شخصی مجهول الهویت است.
همانطور که از نامش پیداست، قبرستان خواجه ربیع مشهد محل دفن ربیع بن خثیم یکی از بزرگان صدر اسلام است که محل دفن آن در مرکز این آرامستان واقع شده و بنای ساخته شده آن به دوره صفویه بر می گردد.
هنگامی که عزیزی در خانواده دار فانی را وداع می گوید، غم بزرگی بر ما وارد می شود. اما اگر درآینده و پس از گذشت چندین سال دوباره بخواهیم آن شخص را به یاد بیاوریم چطور؟ اکنون سایت هایی توسط آستان قدس رضوی و شهرداری مشهد راه اندازی شده است تا بتوان نام متوفیان را در آن جست و جو کرد و آدرس دفن شخص را پیدا نمود. شما عزیزان می توانید برای جست و جو درباره فرد فوت شده مورد نظر خود، به وبسایت های (آرامستان شهرداری مشهد) و (آرامستان های آستان قدس) مراجعه کنید.
آرامگاه خواجه ربیع در انتهای خیابانی به همین نام واقع شده است که به دو بخش (باغ اول) و (باغ دوم) تقسیم می شود. همچنین آرامگاه خواجه ربیع تحت نظر آرامستان های آستان قدس رضوی است.
محله خواجه ربیع مشهد به دلیل حضور آرامگاه خواجه ربیع، بسیار مورد توجه مردم از سایر نقاط شهر قرار گرفته است. وجود این آرامگاه باعث شده تا علاوه بر جنبه مذهبی، جنبه زیارتی و معنوی نیز پیدا کند. اما متاسفانه وجود نرخ جرایم بالا، نبود امکانات رفاهی و ورزشی اعم از سالن های ورزشی، کمبود مراکز پزشکی و درمانی، کمبود مراکز بهداشتی و ... ، باعث شده است تا این منطقه خودنمایی بیشتری در برابر دیگر مناطق شهر مشهد داشته باشد.
خواجه ربیع مشهد، در شمال غربی شهر واقع شده که با گنبدی فیروزهای خوش می درخشد. مسیر اصلی دسترسی به این آرامگاه از طریق بزرگراه قائم و سپس انتهای بلور خواجه ربیع است اما اگر به دنبال استفاده از مسیرهای فرعی هستید، می توانید از راه های گلشاد و ابوذر نیز به این مکان دست پیدا کنید. همچنین وجود پایانه اتوبوسرانی در نزدیکی آرامگاه نیز یکی از امتیازهای مثبت این منطقه است که می توانید از طریق این پایانه، به راحتی به آرامستان مراجعه کنید. اما متاسفانه این منطقه هیچگونه دسترسی مستقیمی به خط مترو ندارد. امام همچنان شما می توانید برای مراجعه به این مکان، بدون هیچ ترافیک و دردسری از مترو استفاده کنید. علاوه بر این، روبروی در خروجی آرامگاه، تاکسی های بسیار زیادی قرار گرفته اند تا شما را به مکان موردنظر خود برسانند. بنابراین می توان به یقین گفت که از نظر حمل و نقل، مشکل خاصی برای دسترسی به این قسمت از شهر نخواهید داشت.
افراد مشهور بسیاری در آرامگاه خواجه ربیع دفن شدا اند که نام بردن از آنها، خالی از لطف نیست. اشخاص مشهوری مانند حسین امینی، شیخ احمد کافی، حسین خلیلی یزدی و شیخ محمد حسن راستگو از بزرگانی هستند که در این مکان به خاک سپرده شده اند. اما در بین تمامی مشاهیر دفن شده در این آرامگاه، نامی خارجی و جدید به چشم می خورد به نام ُرش بولون که پزشک و جراحی بلژیکی بود. او در سال 1334 به ایران آمد و با قراردادی 14 ساله به عنوان رئیس بخش جراحی بیمارستان امام رضا شروع به کار کرد. بولون در سال 1348 به دلیل مشکلات و عارضه قلبی، دار فانی را وداع گفت و بنا بر وصیت نامه ای که از خود بجا گذاشته بود، او را در نزدیکی مقبره سید محمد میلانی دفن کند.
ربیع بن خثیم مشهور به خواجه ربیع، از طایفه بنی اسد و از یاران حضرت علی بوده است. بر اسا بعضی از روایات گفته شده؛ وی از نزدیکان معاویه پسر ابوسفیان است. وی در اواخر عمر حکومت ابوسفیان و درگیری های بین خلافت معاویه و حضرت علی، برای دوری از این نزاع و کشمکشها به عراق را به مقصد خراسان ترک کرد. او در سال های پایانی عمرش در شهر نوغان که مرکز ولایت توس در آن زمان بوده است، زندگی می کرد و سپس پس از 3 الی 5 سال در یک فرسخی شهر نوغان دفن می شود.
در بعضی از روایات گفته شده است که گویا امام رضا در سفرهای متعددی که به مشهد داشته اند، چندین دفعه خواجه ربیع را ملاقات کرده اند. همچنین شاه عباس صفوی در زمان حکومت خود، باه کمک از شیخ بهائی برای خواجه ربیع دستور می دهد تا آرامگاهی باشکوه ساخته شود. بنابراین اسا و بنای آرامگاه خواجه ربیع که در مشهد واقع است، از زمان شاه عباس صفوی بوده و تا به امروز، پایدار و استوار است.
نتیجه گیری
آرامگاه خواجه ربیع، یکی از مورد توجه ترین مکان های گردشگری در مشهد است. البته این مکان بیشتر جنبه مذهبی و معنوی دارد، اما چون در وسط باغی بزرگ ، آرامستان ساخته شده است، باعث شده تا به عنوان جاذبهای توریستی و گردشگری نیز محسوب شود. در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعات کاملی از تمامی جهات به شما ارائه دهیم و هرگونه سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاید را پاسخ دهیم.
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟